طی دوران بارداری بدنبال تغییرات هورمونی عمده سیستم های بدن دستخوش تغییراتی می شوند که اغلب گذرا هستند و پس از دوره بارداری رفع میشوند. پوست، مو و ناخن نیز از این قاعده مستثنی نیست. از آن جا که این تغییرات منحصر به حاملگی نبوده و ممکن است در بیماریهای مختلف نیز دیده شود توجه به آنها و در میان گذاشتن آنها با پزشک معالج ضروری است.
رنگ پوست:
تیره شدن پوست در اغلب خانمهای باردار رخ میدهد. این تغییر در خانمهایی که موی تیره و پوست سبزه دارند بارزتر است. همچنین قسمتهایی از بدن که بطور طبیعی تیرهتر هستند مثل نوک سینهها و هاله اطراف آنها، ناحیه تناسلی، زیر بغل و کشاله رانها بیشتر درگیر میشوند. این تغییر رنگ معمولاً بعد از حاملگی از بین میرود ولی ممکن است درجاتی از آن باقی بماند.
تغییرات در خالها:
در طول بارداری خالها ممکن است بزرگتر یا تیرهتر شده و خالهایی که قبلاً مورد توجه قرار نگرفتهاند، مشخص گردند. هر چند عمده این تغییرات بی خطر هستند ولی باید توجه داشت که در صورت بروز تغییرات واضح در اندازه، رنگ یا ایجاد علایمی نظیر خارش، سوزش یا خونریزی حتماً باید توسط متخصص پوست بررسی گردند.
ماسک حاملگی:
در بسیاری از موارد طی بارداری لکههای قهوهای به صورت دو طرفه و قرینه در لب بالا، گونهها، پیشانی و چانه ایجاد میشود. بعد از زایمان ممکن است از بین برود یا به درجاتی پایدار باقی بماند.
تغییرات مو:
تحت تاثیر تغییرات هورمونی و افزایش نسبت موهای در حال رشد، اغلب خانمها طی بارداری دچار درجاتی از پر مویی در صورت و بدن میشوند که اغلب پس از طی این دوره رفع میشود. از طرفی در مورد موهای سر، رشد موها افزایش یافته و ریزش موهای سر کم میشود. به دنبال زایمان و برگشت وضعیت هورمونی بدن به حالت عادی، نسبت موهای در حال رشد به حالت طبیعی برگشت پیدا میکند لذا طی ۳ تا ۶ ماه پس از زایمان ریزش موی نسبتا شدیدی در موهای سر رخ میدهد که زود گذر است و طی ۶ تا ۱۲ ماه به وضعیت ابتدایی بر میگردد.
ناخنها:
خانمهای باردار اغلب از شکنندگی ناخنها و ایجاد شیارهای عرضی در آنها شکایت میکنند و در مواردی نیز امکان دارد که صفحه ناخن از بستر آن جدا گردد یا خطوط طولی تیره رنگی در ناخنها دیده شود.
عروق پوست:
در طی بارداری ممکن است تغییرات متعددی در ساختمان و کارکرد عروق پوست رخ دهد و باعث بروز خالهای عروقی متعدد، قرمزی کف دست، ایجاد یا تشدید وریدهای واریسی در پاها و بواسیر در مقعد میشود.
خطوط کشش یا استریا: این خطوط در اغلب زنان باردار در اواخر حاملگی در دیواره شکم، بر روی سینهها و پاها نمایان میشوند. علت پیدایش این خطوط را به مجموعهای از تغییرات هورمونی، کشش بیش از اندازه پوست و پارگی برخی الیاف بافت نگهدارنده آن نسبت میدهند. طول این خطوط چند سانتیمتر بوده و پهنای آنها از ۱ تا ۱۰ میلیمتر متغیر است و به رنگ صورتی تا ارغوانی و گاهی همراه با خارش مختصر ظاهر میشوند. رنگ این خطوط معمولاً مدتی پس از خاتمه بارداری تبدیل به رنگ پوست شده، مختصری فرو رفته و چروکیده میشود.
خارش حاملگی:
عدهای از خانمها طی حاملگی دچار درجاتی از خارش میشوند که میتواند به دلیل تشدید یا ایجاد اگزما طی حاملگی، اختلال در ترشح صفرا از کبد، کهیرهای حاملگی و … باشد. از آنجایی که برخی از این علل میتواند تاثیری منفی بر روند حاملگی و سلامت جنین داشته باشد، مراجعه به موقع به پزشک توصیه میشود.
شما عزیزان برای درمان استریا (ترک خوردن پوست بدنبال حاملگی) و مشاوره رایگان به کلینیک مراجعه نمایید.